dijous, 4 d’abril del 2024

Temple d'Artemisa i tornada

Després de llevar-nos, recol·locar l'equipatge per al viatge i esmorzar, aprofitem que el Temple d'Artemisa Brauronia queda a 20 minuts de l'aeroport per fer la darrera visita de l'estada a Grècia.

Aquest temple, dedicat a la deesa protectora de la natura, dels animals salvatges, del part i de la infància, es va construir al S. VII aC i es va abandonar al S. III aC, quan les aigües del riu Erasinos el van cobrir. Es creu que el temple era un lloc sagrat des del neolític ja que s'hi han trobat restes d'enterraments i vivendres prehistòrics, així com de cases i tombes micèniques.

El Santuari d'Artemisa estava dedicat a les dones, la deesa era venerada com a protectora del part, i les dones, quan donaven a llum, li feien ofrenes. A més, cada quatre anys se celebrava un ritual que començava amb una processó des d'Atenes i durant el qual les nenes participaven en proves artístiques i en un ritual destinat a preparar-les per a la pubertad i el matrimoni.

Queden dempeus algunes columnes del temple i els fonaments d'aguns edificis, passem per les passarel·les que travessen les ruïnes. És petit però m'agrada, i l'entorn, ara primaveral, li dona un encant especial.

En el S. XVI les ruïnes del temple es van utilitzar per construir una petita església, dedicada a Sant Jordi, que es troba al costat del jaciment.

Després de veure el jaciment anem al museu. D'entrada em sembla petit però no ho és! Hi veiem restes de ceràmiques de l'època micènica, molt semblant a la que vam veure ahir.

De l'època de la Grècia clàssica hi ha relleus que estaven al temple i moltes estàtues, sobretot de dones, nenes amb animals i nadons.

També hi ha gerros i altres objectes de terrissa, decorats amb pintures molt detallades, i joies. No deixa de sorprendre'm cada museu que visito, a tots hi ha veritables obres d'art però cada un té alguns objectes sorprenents i únics que no es troben en els que he vist abans.

La visita no està gens malament com a colofó final del viatge!

Deixem el cotxe de lloguer i esperem a la sortida de l'avió, que va molt puntual.

Arribo a Barcelona després de tres hores de plàcid vol, que em passo dormint, i un bus em porta a casa, a Palafolls.

Ha estat un viatge fantàstic! Grècia, més enllà del que en sabia, m'ha sorprès amb uns paisatges muntanyosos i verds que no m'esperava, un menjar realment bo i una densitat de població molt baixa que permet trobar grans espais naturals quasi sense urbanitzar. Hem recorregut una part de la Grècia continental però, com sempre, han quedat coses per veure, és un país al que possiblement tornaré.

I, finalment, per actualitzar el recompte de països als que he estat, n' he d'afegir un a Europa:

Àfrica (6)
Amèrica (7)
Àsia (12)
Europa (20)
Oceania (0)
Egipte
Gàmbia
Marroc
Senegal
Tanzània
Tunísia
Argentina
Bolívia
Estats Units
Guatemala
Mèxic
Perú
Xile
Armènia
Filipines
Indonèsia
Iran
Japó
Jordània
Malàisia
Maldives
Myanmar
Sri Lanka
Tailàndia
Turquia
Andorra
Bulgària
Ciutat del Vaticà
Dinamarca
Espanya
Estònia
Finlàndia
França
Grècia
Hongria
Irlanda
Islàndia
Itàlia
Països Baixos
Polònia
Portugal
Regne Unit
Romania
Suècia
Suïssa
TOTAL: 45 països

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada