diumenge, 30 d’octubre del 2022

Orgues d'Ille sur Têt i Perpinyà

A Ille-sur-Têt, a 25 km de Perpinyà, hi ha el singular paratge dels Orgues, protegit com a monument natural. Aquí s'hi troben unes curioses formacions geològiques, conegudes popularment coma xemeneies de fades, que es formen per l'erosió d'un terreny format per capes sedimentàries toves cobertes per roca dura. Amb el pas del temps la coberta s'esquerda, l'aigua s'hi escola i es va menjant el terreny més tou mentre la capa superior es manté fent de barret protector, la qual cosa produeix una mena de columnes de diverses alçades i colors, segons la composició de les capes.

Arribem al centre d'informació i després de comprar les entrades i que ens donin el mapa agafem el camí, d'uns 800 m, que ens durà a la zona on es troben els orgues. Pel camí veiem unes curioses escultures de ferro que representen l'esquelet d'un dinosaure, una sardana i diversos animals.

Arribem a l'entrada de l'espai protegit i comencem el recorregut veient una maqueta de la zona. Els orgues formen una mena d'amfiteatre amb columnes de fins a 12 metres d'alçada molt vistoses.

Seguim els camins que ens permeten veure aquestes curioses formacions des de tots els angles possibles. Els seus colors blancs i ocres contrasten amb el verd de la vegetació que hi ha a la zona ja que, a diferència d'altres xemeneies de fades que es troben en zones desèrtiques, estem en una zona de clima i vegetació mediterrània i, al fons, tenim vistes dels Pirineus.

L'última part del recorregut, entre les parets i columnes, ens porten a un espai amb vistes meravelloses. Les gaudim una estona abans de fer el recorregut de tornada.

Dinem a la zona de pícnic que hi habilitada al centre d'informació i anem cap a Perpinyà per a la segona visita del dia.

Des de l'aparcament caminem pel costat del Basse, un afluent del Têt que, fins que hi desemboca, travessa Perpinyà. La passejada, que ens permet apreciar l'enjardinament dels marges del riu, ens porta a l'emblema de la ciutat, el Castillet, antiga porta d'entrada a Perpinyà, construïda entre els S. XIV i XV, quan aquesta ciutat estava emmurallada. 

Travessem la porta i accedim als carrerons l'antiga ciutat medieval per anar cap a la Catedral de Saint-Jean-Baptiste. Es tracta d'una església gòtica que darrera la seva austera façana de maons vermells s'hi troba un temple molt ornamentat amb un immens retaule a l'altar major, diverses talles, vitralls i un orgue de finals del S. XV. 

Al costat hi ha l'immens Campo Santo, el cementiri més antic i gran de l'edat mitjana que queda a França, es tracta d'un immens claustre del que en queden les galeries de tres dels seus quatre costats i una capella funerària de Saint-Jean-Évangéliste.

Passem per davant de la Casa senyorial de Bernat Xanxo, que actualment pertany a l'ajuntament de Perpinyà, i per l'Hôtel Pams, un ostentós palauet de finals del S. XIX que, contràriament al que havíem llegit, està obert i es pot visitar.

Pierre Bardou, fill del fundador de la companyia de paper de cigarrets JOB, va comprar algunes cases i va construir els primers taller il·luminats per un sostre de vidre. Quan va morir, el seu cunyat Jules Pams va construir una fàbrica nova a l'altre banda del carrer i va remodelar la casa al seu gust. Veiem la seva escala monumental, els salons cerimonials i el pati-jardí, encara en alguns llocs s'hi pot veure la marca JOB. Actualment aquest edifici pertany a l'ajuntament de Perpinyà.

El Palau dels Reis de Mallorca és el monument més important de Perpinyà. Fou construït a finals del S. XIII i fortificat per Vauban, amb enormes muralles, a finals del S. XVII. Travessem les muralles i accedim a un enorme pati al centre del qual hi ha el palau pròpiament dit. Es tracta d'un edifici imponent, veiem el pati, pugem a la torre i passegem per les diferents estances i la capella. Sortint anem a la part de dalt de les muralles des d'on obtenim bones vistes de les teulades de terracota del casc antic.

Tornant cap al Castillet per tancar la passejada circular per Perpinyà, passem per l'animada Place de la République que, amb els seus colorits edificis, està plena de terrasses de bars i restaurants i sovint hi ha música en directe. També ens acostem a la Place de la Loge, centre neuràlgic de la ciutat des de l'edat mitjana, on hi ha l'ajuntament, el Palau de la Diputació i la llotja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada