dilluns, 4 de juliol del 2022

Zanzíbar

Zanzíbar és un arxipèlag de l'Oceà Índic, davant la costa africana, format per dues illes habitades, Unguja i Pemba, petites illes desertes i bancs de sorra.

La seva situació estratègica va propiciar que, a partir del S. XII, es desenvolupessin relacions comercials amb Aràbia i Pèrsia i que Zanzíbar es convertís en una poderosa ciutat-estat que subministrava fusta, or, marfil i esclaus a l'Índia i a altres llocs d'Àsia i importava espècies i teixits. També va arribar-hi l'islam, i l'arquitectura àrab que caracteritza la Ciutat de Pedra, el casc històric de la ciutat de Zanzíbar, capital de l'arxipèlag.

Diuen que a l'illa d'Unguja hi ha algunes de les millors platges del món per relaxar-se tombat al sol, bussejar o fer snorkel per veure els peixos de colors que naden pels jardins de coral, o veure des d'un vaixell les manades de dofins que juguen a prop de la costa. En el bosc de Jozani, la zona més gran de bosc autòcton de l'illa, es poden veure el còlob vermell de Kirk, una espècie de mico colobí endèmic de l'illa que està en perill d'extinció, i altres espècies de monos, ocells i papallones.

A prop de la ciutat de Zanzíbar hi ha set illes, quatre que són pròpiament illes i tres bancs de sorra que desapareixen amb la marea alta. Avui agafem un vaixell que ens porta a Changuu, l'illa de la presó, per visitar-la i fer snorkel.

En aquesta illa es va construir una presó per a esclaus rebels, però no va durar gaire ja que aviat es va convertir en centre de quarantena per als infectats durant les epidèmies de còlera i verola. Posteriorment un anglès va comprar-la i la va convertir en hotel. Fem una passejada per l'illa i visitem l'antic edifici, actualment tancat per reformes. L'aigua que l'envolta és ben transparent i d'un blau turquesa intens.

Fa poc més d'un segle el governador britànic de les Seychelles va enviar a Zanzíbar, com a regal, quatre tortugues gegants d'Aldabra. Després que en morissin dues, van decidir traslladar a Changuu les que quedaven i avui n'hi ha més de dues-centes. Les anem a veure i els podem donar col per a menjar, són realment enormes!

Després de deixar l'illa, el vaixell ens porta a una zona on podem fer snorkel. Em llanço ràpidament a l'aigua, no està massa freda. Hi ha molta vegetació submarina, corals i algues, i peixos de colors.

Després de dinar hem contractat un guia per fer una visita al centre històric de Zanzíbar, la Ciutat de Pedra. Passegem per carrerons estrets amb giragonses, és una zona laberíntica per on no passen cotxes. Algunes cases tenen impressionants balconades i portes de fusta tallada. Veiem la Casa de les Meravelles, un edifici construït a finals del segle XIX, de tres plantes amb esveltes columnes a les seves balconades. Dins hi ha el Museu Nacional d'Història i Cultura, tancat des del 2021 quan una part de l'edifici és va ensorrar degut al mal estat de conservació.

Molt a prop, la Fortalesa Vella és un antic fortí protegit per immenses muralles, construït pels omanís quan a finals del segle XVII van prendre l'illa als portuguesos. Actualment a dins hi ha botigues de records, restaurants i un amfiteatre modern on es celebren esdeveniments culturals.

Veiem la casa natal de Freddie Mercury, on va viure els seus primers anys i en visitem el museu. 


Seguim caminant i passem per dues mesquites i la catedral catòlica. Ens dirigim a la Catedral Anglicana, construïda en abolir-se l'esclavitud on hi havia hagut el mercat d'esclaus. Veiem l'exposició sobre l'esclavitud, dues cel·les que s'han conservat en el subsol de l'edificació actual, l'interior de l'església i el monument als esclaus.

Abans d'anar a sopar veiem la frenètica activitat del mercat local.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada