dijous, 8 de desembre del 2022

PN Riu Gàmbia

Deixem Tendaba per anar cap a Soma. Anem seguint el riu cap a l'est, per una zona molt rural propera al Senegal. Veiem, sobretot, camps i espais verds, no urbanitzats. De tant en tant veiem algunes cases i petits pobles. Ens creuem amb furgonetes compartides carregades fins dalt, camions, algunes motos i carros tirats per burros.

Ens aturem al mercat de Soma, és un petit mercat diari en el qual veiem parades de fruita, verdures, pebres, alls i espècies, detergent en bosses ... els colors de la fruita i verdura, sempre ben posades no poden competir amb els dels vestits de les dones, elegants, que sembla que s'hagin mudat per anar al mercat. A Gàmbia els mercats de fruita i verdura són diaris, fins les 12 h ja que a la casa no disposen de nevera per conservar el menjar i, per tant, comprèn diàriament allò que necessiten.

Sortint de Tendaba ens dirigim cap al riu Gàmbia i el creuem per l'únic pont que el travessa. Gàmbia te dues meitats diferenciades i separades pel riu. Fins ara hem estat visitant el sud i ara veurem la part nord. En aquesta zona trobem molts controls policials ja que és una carretera de pas dels vehicles senegalesos per creuar el país veí.

Seguim avançant i veiem una zona on hi ha gent treballant, són camps de cacauets. Ens parem i anem a veure un grup de gent que està molt a prop de la carretera. Ja han arrencat els cacauets, els han deixat assecar i ara els estan separant de la palla. Per fer-ho els agafen amb una mena de grans palanganes metàl·liques i des de dalt d'uns bidons els van movent i tirant de manera que el cacauet cau per una banda i el vent porta la palla cap a una altra. A la carretera veiem un carro carregat amb aquesta palla, ens expliquen que la utilitzen com a aliment pels animals.

Seguim avançant, cap a l'interior del país, cap a l'est, ara pel nord del riu. Anem passant per petits grups de cases i poblats, alguns amb cabanes amb el sostre de fulles de palmera, veiem gent caminant, en bicicleta, carros tirats per bous o cavalls i grups d'escolars. Aquesta part és, fins ara, la que més em recorda el Senegal.

Dinem a Kuntaur, en un local al costat mateix del riu. Des d'allà agafem una barca per recórrer el Parc Nacional del Riu Gàmbia i veure ximpanzés. En aquesta zona el riu ja és d'aigua dolça, hi ha cinc illes protegides que formen el parc nacional.

Fundat el 1978, el parc nacional es troba a la riba esquerra del riu Gàmbia i inclou l'arxipèlag de les illes Baboon, de 585 ha, que consta d'una gran illa i quatre illes petites. El parc no està obert al públic però és possible veure alguns dels animals que l'habiten des del riu. Comencem veient alguns ocells, una espècie de llangardaix gegant i una mona verda de Saba.

Un dels guardes del parc puja a la barca i ens explica que des del 1979 hi ha un projecte de reintroducció de ximpanzés. Els ximpanzés confiscats del comerç il·legal d'animals es reintrodueixen en el parc. Els animals es separen per famílies en les diferents illes de manera que no hi hagi més d'un mascle dominant en la mateixa zona per evitar que hi hagi disputes que posin en risc la supervivència dels animals. Veiem alguns ximpanzés en els arbres que hi ha als marges del riu.

A més del ximpanzé comú, el parc acull altres espècies de primats com el babuí de Guinea, la mona verda de Saba, el còlob vermell occidental i els tití. Entre altres mamífers que habiten el parc, hi ha alguns hipopòtams, que s'han tornat rars a Gàmbia. En veiem una família que estan dins el riu.

Finalment el bus ens porta al nostre allotjament, al costat del riu davant mateix de Janjanbureh. Veiem una impressionant posta de sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada