dilluns, 30 de desembre del 2019

Yazd

Yazd, una petita ciutat centre de la cultura zoroastra ens ofereix un encantador casc antic on val la pena passejar i perdre's una estona, a més de mesquites, temples i un jardí persa. Arribem ja fosc i anem a visitar Ateshkadeh, el temple del foc zoroastra. Ens trobem amb un elegant edifici que es reflexa a l'estany del jardí que l'envolta.



En el seu interior hi ha un foc que diuen que ha estat encès ininterrompudament des de l'any 470. Aquesta flama és venerada pels seguidors de la fe zoroastra, la religió monoteista més antiga del món. També podem accedir a un antic dipòsit subterrani d'aigua.


Al matí ens disposem a conèixer aquesta petita i antiga ciutat del centre d'Iran. Aquí, enmig d'una rotonda hi ha el punt que es considera exactament el centre del país.


Passegem pels carrerons del seu casc antic, on tenim l'oportunitat de veure arcs, torres del vent i dipòsits d'aigua, tot construït amb totxanes d'adobe assecades al sol.


Arribem a la Mesquita Jameh, un dels edificis més alts d'Iran, amb dos minarets de 48 metres d'altura, decorat amb mosaics de color blau i inscripcions del S. XV.


Seguim passejant per arribar al complex de la mesquita Amir Chakhmaq amb una impressionant façana de tres pisos i una gran zona enjardinada amb estanys i sortidors d'aigua al davant.


Al costat mateix d'aquest complex accedim a un basar local. Aquí ens adonem que estem en una ciutat més tancada que Shiraz, les dones van més tapades, moltes porten un shador negre que les cobreix de cap a peus.


Seguim passejant per carrerons, amb un destí concret però sense buscar el camí més curt o ràpid ... Arribem a Bagh-e Dolat Abad, un petit pavelló en el que podem veure des de baix una torre del vent i amb uns magnífics vitralls, situat en uns jardins declarats Patrimoni Mundial. El jardí persa dissenyat segons el principi de simetria, conté tots els elements d'aquests tradicionals jardins com els canals d'aigua, els tarongers i molts arbres, llàstima que sigui hivern i no sigui el moment de màxima esplendor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada