dilluns, 9 de setembre del 2019

Geysers del Tatio i Salar de Atacama (Desert d'Atacama)

Avui toca matinar, ens passen a buscar molt aviat pel hostel per anar a la reserva geotèrmica del Tatio. Pel camí comença a clarejar i veiem un paisatge tenyit de blanc, ahir va nevar, ens diuen que aquí mai havia nevat el mes de setembre. Arribem a la zona geotèrmica, a 4330 msnm, i veiem muntanyes nevades i fumaroles al fons, la temperatura és de -10°C!!!

A 10° sota zero
En Mauricio ens apropa a dues zones geotèrmiques, a la primera l'activitat és constant, els pous d'aigua calenta estan sempre en ebullició a temperatura constant. Amb el contacte del vapor amb l'aire fred apareixen les fumaroles.


A la segona zona l'activitat és cíclica, els pous d'aigua bullent escupen aigua a intervals de temps constants.


Després de visitar les dues zones esmorzem,  el sol comença a escalfar, fa menys fred i les fumaroles es fan més petites. Abans de sortir de la zona geotèrmica parem en una piscina, fa fred però no m'ho penso dues vegades ... banyador i cap a l'aigua! La temperatura no és constant, està molt calenta al costat dels dos pous que l'omplen però més freda quan te n'allunyes ...


Deixem enrere el Tatio i parem en un riu davant del volcà Putama. El riu està glaçat, és normal els mesos de juny i juliol però més estrany el mes de setembre.


Visitem Machuca, un petit poble tradicional que avui en dia viu del turisme.


A la tarda anem al salar de Atacama, primer parem a les llacunes Cejar, Piedra i Baltaniche, són llacunes que es nodreixen de l'aigua del desglaç dels Andes, amb un elevat contingut en sal, en les quals pots surar. Entro a la llacuna Piedra però l'aigua està molt freda i només em mullo les cames.


Després anem a la llacuna Tebenquiche, encara més salada, amb un màxim de 60 cm de profunditat, que a l'estiu arriba a assecar-se i es converteix en un salar.


Per acabar el dia veiem la posta de sol des de Los Ojos del salar, dos gorgs d'aigua dolça que estan al mig del salar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada