dissabte, 28 de setembre del 2019

Ruta arqueològica per l'antiga llacuna Tagua Tagua

Avui, amb la Claudia, m'he apuntat a una excursió per visitar l'antiga llacuna Tagua Tagua. Aquesta llacuna estava situada en una vall envoltada de turons a San Vicente de Tagua Tagua. Fa 190 anys es va assecar artificialment per convertir la llacuna en camps de conreu.


Actualment, a l'espai que ocupava el llac hi ha fèrtils terres de conreu i, com antigament, les comunitats es troben al seu voltant, als peus dels turons. En aquesta zona s'han trobat restes d'assentaments humans de fa, com a mínim, 8000 anys.


Fem una primera parada al jaciment de fòssils marins El Salvador. A la base veiem petits fòssils però a dalt es poden trobar fòssils més grans com el que podem veure al MELT (Museo Escolar Laguna Tagua Tagua).


La següent parada és l'antic cementiri indígena de Cuchipuy. En aquest cementiri s'han trobat, fins ara, restes humanes de quatre èpoques diferents, les més antigues són de fa 8000 anys.


Parem a l'assentament Santa Inés, aquí també es va trobar i excavar un cementiri indígena. Dalt d'un dels turons podem veure una verge blanca que marca el lloc on hi ha restes de les muralles d'una antiga pucará inca.


Finalment anem al MELT, una antiga escola reconvertida en museu. Aquí s'han trobat restes que mostren que en aquesta zona hi havia hagut gontoferios, un animal prehistòric avantpassat de l'elefant.


En el museu ens expliquen algunes de les llegendes de la zona, entre elles la del monstre del llac.


Caminant una mica arribem al canal de desguàs, segons la llegenda obert per una bruixa, que va servir per assecar el llac i que ara recull les aigües que baixen pels torrents dels turons que envolten aquesta vall.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada