divendres, 27 de setembre del 2019

Santiago de Xile

Acabat el periple per terres andines, després de moltes hores de trajecte en un bus nocturn, que ens porta de Purmamarca a Calama a través del Paso de Jama, seguit d'un avió, de Calama a Santiago, torno a ser a la capital de Xile.

Pas de Jama, entrant a Xile
Ja vam tenir una primera presa de contacte i ara aprofitem un parell de dies per fer les visites que van quedar pendents. El primer dia comença amb un imprescindible, el Museo Chileno de Arte Precolombino.


Està dividit en dues grans exposicions permanents. A "Chile antes de Chile" s'exposen peces de les cultures aborígens que avui formen part del territori xilè: aymares, inques, rapa nuis, mapuches ...

Chemamull, estàtues funeràries mapuches
El que més m'ha impressionat són els quipus, un sistema de cordes i nusos utilitzats pels quipumanyocs, administradors de l'Imperi Inca, per portar el registre i la comptabilitat. Es creu que els nusos de les cordes codifiquen valors numèrics amb un sistema posicional decimal.

Quipu
A "América Precolombina" hi ha vuit sales d'exposició d'art precolombí dels pobles de centre i sud Amèrica.


Després entrem al Museo de Historia Nacional, situat a la Plaza de Armas, un repàs de la història de Xile des de la independència fins la mort del president Salvador Allende amb el cop d'estat. Volem pujar a veure les vistes des de la torre del rellotge ... però ja està tancada ...


Per acabar el dia pugem al Cerro de Santa Lucía, un turonet reconvertit en un parc ple de camins i escales força laberíntic, per poder tenir vistes de la ciutat.


El segon dia comença amb la visita al Palacio de la Moneda. Antigament, com diu el nom, aquest edifici era la fàbrica on s'encunyaven les monedes de Xile, actualment és la seu del govern del país.


Durant la visita ens expliquen la història de l'edifici, veiem diversos patis i algunes dependències. Cada 48 hores hi ha el canvi de guàrdia i, precisament, coincideix amb la visita, així que aprofitem per veure-ho.


A la tarda la Claudia m'ha convidat a fer una xerrada als seus alumnes de "Didáctica de geometría y estadística" a la Universidad de Santiago de Chile, he acceptat i he fet el taller "Construyendo polibrics", ha estat una experiència fantàstica, als alumnes els ha interessat molt, han fet algunes construccions i hem pogut parlar una estona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada