dissabte, 5 d’octubre del 2019

Iorana Rapa Nui

IORANA RAPA NUI!

Aquest matí, mentre passejo per la costa de Hanga Roa, vaig pensant en el que he viscut aquests dies ... i tinc clar que Rapa Nui és molt més que els coneguts moais ...


Situada al mig del Pacífic, lluny de tot, Rapa Nui pertany a Xile però culturalment és més propera a la Polinèsia, d'on van arribar els primers habitants. Aquí es van establir quan Hotu Matu'a va desembarcar a Anakena.


Te pito o te henua, el melic del món, va ser creada pel déu Make-Make al qual veneraven, com es pot veure en els petroglifs que el representen. Els moais eren representacions dels ancestres, que des dels ahus, a la vora del mar, observaven i protegien els seus descendents. 


Les lluites entre clans pels recursos i el tombament de moais van portar a canviar el sistema de poder i la competició anual de l'home-ocell, el Tangata Manu, va agafar rellevància i marcava qui seria el líder durant el proper cicle. 


Tota l'illa és un gran museu a l'aire lliure, les ruïnes dels poblats, els petroglifs, les coves i els moais. Els seus habitants, segurament sense saber-ho, es van assegurar ser recordats per a tota l'eternitat.


Per a mi aquesta és l'illa de l'eterna primavera, amb temperatures suaus durant tot l'any, plujosa i ventosa, sempre verda i florida.


Terra de gent orgullosa de la seva cultura, les seves tradicions, la seva llengua i el llegat dels seus avantpassats.


Sense presses, aquí les distàncies són petites i tot va a un ritme més pausat. Gent amable, sempre amb un somriure a la boca, que acullen el visitant amb un collaret de flors i l'acomiaden amb un penjoll moai o un collaret de cargols.


Tot s'acaba i, quan estàs a gust, el temps passa volant. M'acomiado de l'illa amb enyorança, sabent que la trobaré a faltar ... Rapa Nui m'ha atrapat!

MAURURU!!!

2 comentaris:

  1. Quants aprenentatges i vivencies noves!! Quantes histories x compartir quan tornes!! Besets

    ResponElimina