dimecres, 14 de juliol del 2021

Antigua Guatemala

Situada en una vall envoltada de volcans, essent el Volcà d'Aigua el més proper i icònic, Antigua va ser capital de Guatemala entre el 1541 i el 1776, any en què es va traslladar a Ciudad de Guatemala després que, en menys de cent anys, els terratrèmols destruïssin la ciutat fins a tres vegades. Actualment és una ciutat d'estil colonial declarada Patrimoni de la Humanitat, per la qual cosa es mantenen les ruïnes de moltes esglésies i convents tal i com van quedar després dels terratrèmols, sense reconstruir.

Patis d'estil colonial a Antigua

Antigua és una petita ciutat els carrers de la qual formen una quadrícula, amb cases baixes, majoritàriament d'una sola planta, pintades de colors vius, amb espectaculars patis i amb vistoses reixes a les finestres, algunes decorades amb flors.

Finestres enreixades a Antigua

Es respira un ambient tranquil però sofisticat, és molt agradable passejar i perdre's pels seus carrers, els noms dels quals no són gens originals, hi ha les avingudes nord i sud, numerades a partir del Parc Central, o Plaça Major, i els carrers orient i ponent, també numerats des de la plaça, així quan vols donar una adreça només et cal dir alguna cosa com "13 setena nord".

Parc Central d'Antigua

Antigua, tot i ser petita, té moltes coses per visitar, a part de passejar pels seus carrers, ja que va ser una important ciutat que acumula joies arquitectòniques d'estil colonial i barroc, moltes de les quals es conserven en ruïnes. Comencem la visita per l'església de La Merced, aquesta església construïda a finals del S. XVIII és d'estil ultra barroc guatemalenc, degut a la seva robusta construcció mai s'ha vist greument afectada pels terratrèmols.


Seguidament ens dirigim a l'Arc de Santa Catalina, la imatge més icònica de la ciutat. Aquest arc formava part del convent de Santa Catalina i es va construir per la necessitat per part de les monges de clausura de creuar d'un costat a l'altra del convent, ja que tenia tantes adeptes que van ocupar edificis dels dos costats del carrer, sense ser vistes. L'arc es va reconstruir després dels terratrèmols i, a mitjans del segle passat, se li va afegir el rellotge, l'església segueix en ruïnes i el claustre del convent va passar a mans privades, ara forma part d'un hotel i no es pot visitar.

Des d'aquí ens dirigim al Parc Central per visitar la catedral de San José. La façana es veu impressionant però quan entrem a dins ens trobem amb una església de petites dimensions i orientada del revés, com és això si aquesta va ser la catedral més important de la capital? Doncs perquè es va destruir amb els terratrèmols i només es va reconstruir la façana i una petita part de l'església. Sortim i anem cap a un lateral des d'on hi ha l'accés per visitar les ruïnes del que havia estat una catedral enorme. Veiem restes de columnes a terra, arcs que van aguantar i d'altres que es van començar a reconstruir, i en visitem la cripta.

Una curiositat, a Antigua els rètols i senyals de tràfic estan fets, majoritàriament, amb rajoles. Si et fixes amb les voreres tot caminant és fàcil trobar petites rajoles que indiquen que una determinada zona és un aparcament de minusvàlids o de motos. I el senyal Alto, enlloc de Stop, que hem anat trobant per tot Guatemala ara llueix com un enrajolat a les parets. 

Seguim passejant per Antigua, veiem l'Església de San Pedro, amb la façana groga com la de La Merced, construïda a mitjans del S. XVII i reconstruïda després dels terratrèmols. Al seu davant hi ha una plaça amb palmeres, però el que més en destaca són unes antigues i impressionants rentadores públiques de meitats del S. XIX, també pintades de color groc.

L'antic Convent de Santo Domingo va ser destruït pel terratrèmol del 1773. Actualment és un hotel de luxe i un espai per a grans esdeveniments, especialment casaments. Han conservat i integrat les ruïnes de l'antic convent i es poden visitar, en veiem les moltes fonts que hi havia, el que en queda de les cuines i el cementiri, i les restes de l'església.


També veiem les façanes d'altres edificis en ruïnes com les de l'antiga Universitat de San Carlos; la impressionant Església del Carmen, d'estil barroc, amb decoracions florals; l'Església de la Compañía de Jesús; i la, en part reconstruïda, Església de San Francisco.

A Guatemala ja no hi ha servei de correus, només es poden fer enviaments a través d'empreses de paqueteria, però a Antigua encara es conserven antigues bústies encastades a les parets d'algunes cases. Veiem que estan en força mal estat i que, algunes, s'han transformat per tenir noves utilitats, en veiem una que algú ha decidit que es pot utilitzar com a cendrer ...

Per tal de tenir bones vistes de la ciutat, la vall, els pobles i els volcans que l'envolten, pugem al mirador que hi ha al Cerro de la Cruz. El caminet per anar-hi és molt senzill i agradable, tot envoltat d'arbres, i les vistes no em defrauden.

Abans de deixar Antigua i Guatemala també passegem pels seus mercats, els d'artesanies i els locals, tots ells molt vistosos, i aprofitem per fer les últimes compres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada