dijous, 22 de juliol del 2021

Cascades i Palenque

Ens llevem molt aviat per anar cap a Palenque des de Sant Cristóbal de las Casas. Fem una petita parada per esmorzar i ens endinsem en una zona d'espessa i verda selva que, a primera hora del matí, està mig tapada pels núvols. De camí hi ha dues cascades molt famoses que val la pena visitar, la primera és el conjunt de cascades d'Agua Azul, anomenades així pel color turquesa que tenen les aigües quan no és l'estació de pluges.


Seguim tot el recorregut al costat de les cascades i ens anem parant als diferents miradors. Ara és època de pluja i l'aigua no es veu blava, tot i així les cascades em semblen impressionants, fan força soroll i sents com esquitxen quan t'hi acostes, és molt agradable.


De camí a la segona cascada trobem obres a la carretera i hem de parar força vegades. Finalment arribem a la cascada Misol-Ha, un impressionant salt d'aigua de 35 metres, darrera del qual hi ha un camí que permet accedir a una cova i veure-la per darrera.


Finalment arribem a la zona arqueològica de Palenque. Farem una visita de dues hores amb un guia, primer per les ruïnes i després per la selva. Ens explica que la ciutat de Palenque va ser una ciutat maia, la més important de l'actual Mèxic, contemporània a Tikal, habitada durant uns 1300 anys, entre el 400 aC i el 900 dC, quan va col·lapsar per la falta de recursos. Al ser abandonada la selva ràpidament va guanyar terreny i la va cobrir fins que a meitat del segle XVIII uns chicleros la van redescobrir. Actualment només hi ha excavat un cinc per cent del que va ser aquesta gran ciutat. Comencem la visita pels temples de la Calavera i els temples XI i XIII, aquest darrer és la tomba de la Reina Roja. El guia ens explica quines diferències hi ha entre la construcció d'un temple, d'un edifici funerari i d'un edifici habitable. 


Veiem el temple funerari de les inscripcions, anomenat així pels panells amb gravats i inscripcions maies, on hi ha la tomba de Pakal.


Passem per davant d'un altre temple amb una zona de joc de pilota al davant i veiem els temples de les creus. El guia ens ensenya reproduccions dels gravats que s'hi han trobat i ens explica el seu significat.


Un antic aqüeducte proveïa d'aigua la ciutat, el travessem per un pont des d'on tornem a veure el temple de les inscripcions.


Entrem a la selva i el guia ens parla de les plantes i ens ensenya parets d'antics temples que segueixen coberts per la selva.


Avui ens allotgem al costat mateix de les ruïnes de Palenque, en unes cabanes al mig de la selva.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada