dissabte, 10 de juliol del 2021

Tikal

Un dels punts forts d'un viatge a Guatemala és, sens dubte, la visita a les ruïnes de la ciutat maia de Tikal. Com que hi estem molt a prop hi anem a primera hora del matí per evitar les hores de més calor i amb més visitants. Tikal és la més gran de les antigues ciutats maies i va ser un dels principals centres culturals i de població de dita civilització. Aquesta zona va ser ocupada durant 1500 anys, des del 600 aC fins el 900 dC, quan la ciutat va col·lapsar per falta de recursos i per les grans desigualtats que hi havia entre els seus habitants, i va ser abandonada. A partir d'aquest moment la selva va anar guanyant el terreny que havia perdut fins que la cobrir completament, i, encara que la seva existència i emplaçament no havien quedat del tot oblidats, no va ser fins a finals del S. XIX que uns chicleros van veure'n algunes cúpules i es van enviar expedicions per explorar la zona.

Només un 5% de l'àrea que ocupa Tikal està excavada. Comencem la nostra visita pel Complex Q, un espai amb dues piràmides bessones, de les quals només una està excavada, dos edificis i algunes esteles. Es creu que aquest complex es va construir per celebrar el final d'un període del calendari maia anomenat Katun. La piràmide excavada i parcialment restaurada d'aquest complex és una de les que es poden pujar i l'única que s'utilitza per fer-ho l'escala original de pedra. Seguim caminant i passem pel costat d'un turonet ple de vegetació, però, és un turó natural? Doncs no, és una piràmide que no ha estat excavada i que està completament coberta de vegetació, tal com estaven totes quan es van redescobrir.

Per què no està tot el complex excavat? Doncs hi ha diversos motius, en primer lloc cal tenir en compte el temps i els diners necessaris per a fer-ho, excavar qualsevol d'aquests temples que s'ha empassat la selva té un cost important. Però, a més, molts dels arbres que cobreixen els temples són centenaris, fins a quin punt s'ha de destruir aquesta selva que ocupa el seu espai natural per recuperar antigues construccions? Anem cap a l'acròpolis central i veiem la part del darrera del Temple del Gran Jaguar, el més important de Tikal.


L'acròpolis central és un enorme complex de palaus residencials i administratius on va viure la família reial de Tikal. Al voltant dels patis s'hi poden veure edificis amb escales, salons i habitacions amb llits de pedra. Encara hi ha els forats que utilitzaven per posar cortines, en aquella època tot devia estar cobert de teles i catifes, el rei vivia envoltat de tota mena de luxes.


L'Israel ens porta, amb els ulls tancats, en un punt dalt del complex. Quan els obrim tenim davant nostre una vista impressionant de la Gran Plaça, amb els temples I, el Gran Jaguar, i II, i l'acròpolis nord al fons, no tinc paraules per descriure aquesta imatge!


Passem una bona estona passejant per aquesta plaça, descobrint tots els racons de l'acròpolis nord, una de les àrees més antigues de la ciutat, el lloc sagrat on s'enterraven els governants de Tikal, alguns gravats, els dos temples i la pista d'un joc de pilota maia.


Es pot pujar al temple II per una escala de fusta que queda a la part del darrera de l'edifici, em sembla una bona manera de protegir l'edifici i garantir la seguretat de la gent que hi puja.


Seguim cap al Temple V, una imponent piràmide restaurada de 59 metres d'alçada, la segona més alta de l'excavació, on es creu que hi ha enterrat un governant desconegut.


Passejant pels camins descobrim que en alguns trams estem passant sobre les plataformes de piràmides que encara no han estat excavades, com deuen ser de grans! Si no m'ho diuen no m'ho hauria imaginat mai, la sensació és que estic caminant per una pista oberta en una selva plena de turons. Així arribem a la Plaça dels Set Temples.


En el Món Perdut pugem al mirador que s'ha habilitat dalt d'una de les piràmides semi excavades. La vista és impressionant, als nostres peus s'estén una immensa selva de la que van sorgint les cúspides d'alguns temples. Salvant les distàncies, em recorda la vista dels temples de Bagan.


Finalment anem al Temple IV, que amb 66 metres és el més alt que s'ha excavat al complex. Pugem al mirador que hi ha habilitat i gaudim una bona estona de les vistes que ens ofereix.


I no ens hem d'oblidar que estem en una selva viva, durant la visita veiem molts animals.


Ha estat una visita que m'ha deixat molt impressionada, com devia ser aquesta ciutat en la seva màxima esplendor?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada