dijous, 29 de juliol del 2021

Cenotes Casa Tortuga

Per acomiadar-nos de Mèxic decidim passar l'últim dia visitant alguns cenotes. Ja n'hem vist alguns, però encara no he explicat què són! Els cenotes, molt abundants a la Península de Yucatán són cambres subterrànies que es formen per la dissolució de la roca calcària degut a la infiltració de l'aigua de pluja i que es van engrandint fins que la cúpula s'esfondra deixant a la vista pous plens d'aigua de fondàries diverses. Hi ha cenotes oberts, semioberts i subterranis, els més antics són els que es troben completament oberts i els més joves els que encara conserven la cúpula intacta. El seu nom prové del maia i significa caverna amb aigua.

Mirant els que tenim a prop, la facilitat d'accés i els preus d'entrada ens decidim pel complex Casa Tortuga, en el qual hi ha quatre cenotes, dos d'oberts i dos de subterranis, i on podem arribar amb transport públic. Així doncs agafem un transport col·lectiu que ens deixa a peu de carretera, davant mateix de l'entrada al complex.

Anem a la recepció, paguem i ens expliquen que per accedir als cenotes subterranis cal fer-ho amb un grup guiat. Per arribar on comença el tour hem de caminar una mica, ens posem les armilles salvavides, que són obligatòries, i comencem la visita. El primer cenote al qual anem és el Cenote Wisho, un cenote que està dins d'una cova i que té estalactites, entrem i fem la volta, encara que hi ha dues entrades sortim per la mateixa però per un túnel diferent.

Després ens dirigim al Cenote Dorca, per arribar-hi travessem una zona amb vegetació de manglars. Aquest és un impressionant cenote obert de forma força circular, tenim una estona aquí per banyar-nos i podem saltar des d'algunes plataformes naturals que fan de trampolí.

El següent és el cenote Tres Zapotes, un cenote obert en forma de mitja lluna que ens diuen que fa uns dos-cents metres d'un extrem a l'altre. Entrem per un costat i nadem fins la vora oposada, les parets al voltant d'aquest cenote són força altes i les seves aigües completament transparents.

Finalment anem al cenote Campana, un cenote subterrani que forma un túnel força recte que es pot travessar entre les dues obertures que té.

Acabat el tour ens quedem una estona gaudint del bany en el cenote Dorca. Cap al migdia tornem a Tulum per dinar, recollir les coses i agafar un bus cap a Cancún on dormirem avui per agafar de matinada el primer dels vols de tornada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada