dimarts, 27 de juliol del 2021

Tulum

Una llanxa i un taxi ens porten, en unes tres hores, de Holbox a Tulum. Després de dinar anem a visitar les ruïnes maies de Tulum que es troben sobre uns penya-segats que donen al mar Carib. Tulum significa muralla en maia, i el nom li ve del recinte fortificat que envolta el perímetre de la ciutat. Va ser habitada des del S. VI dC i el període de major esplendor va ser entre els segles XIII i XV, quan va començar el seu declivi amb l'arribada dels espanyols.

La importància de Tulum en les cultures prehispàniques es deu al seu enclavament comercial que oferia una etapa i refugi en la navegació al llarg de la costa. Només d'entrar tinc una impressió força diferent de la que he tingut a les altres ruïnes que he visitat, aquestes tenen una aire "mediterrani". Suposo que serà en gran part perquè estan al costat de la costa i no enmig de la selva, però també la seva construcció és força diferent, els temples no són tant esglaonats i tenen força columnes, de fet és una construcció força més tardana que les de Tikal, Teotihuacan o Palenque.

Muralla i Casa del Cenote

Entrem per una obertura a la muralla i passegem pels camins entre els edificis. Just a l'entrada veiem la Casa del Cenote, per la cultura maia els cenotes eren molt importants ja que per a ells eren connexions amb el món espiritual. Al costat, el Temple del Déu del Vent, una de les imatges icòniques d'aquestes ruïnes, és un edifici de base circular, fent al·lusió al vent amb aquesta forma. 

Temple del Déu del Vent

El Gran Palau era la casa on vivia la noblesa de Tulum, al seu costat la Casa de les Columnes també té una estructura de palau, és un edifici construït sobre una plataforma e forma de L i del que es creu que també servia de vivenda.

Gran Palau i Casa de les Columnes

Finalment arribem al Castell, l'edifici més gran i important de les ruïnes, té 12 metres d'alçada i es va construir sobre la roca al costat de la platja. Era un punt estratègic que s'il·luminava amb torxes a les nits per servir com a far als navegants. També s'hi celebraven cerimònies religioses a la part alta de l'edifici.

Un element molt característic d'aquestes ruïnes són les iguanes, en veiem moltes per tot el recinte, algunes realment grans, a l'ombra, prenent el sol sobre la gespa o sobre les pedres, caminant ...

Baixem a la platja de Santa Fe, just al costat de les ruïnes, des d'on hem contractat un tour per anar a fer snorkel. A la platja hi ha molt de sargàs, l'hem de travessar per pujar a la llanxa. Primer ens porten a veure les ruïnes des del mar, després anem a la zona on es fa snorkel, hi veiem tortugues i mantes gegants, però no m'agrada gens perquè hi ha moltes llanxes i gent, no tothom respecta els animals i els intenten tocar, i, a més, els dels tours els tiren menjar per atraure'ls ... desaconsello molt fer aquest tour!

Després ens quedem una estona a la platja prenent un refresc. No és gaire tard i els xiringuitos ja estan tancant, quasi no hi ha gent. És una zona petita de platja, més avall comença la zona d'hotels i està tancada, no s'hi pot accedir. A la platja hi ha molt de sargàs, sabeu què és? És una macroalga de color marró o verd fosc que viu en suspensió al mar i es desplaça amb les corrents dels oceans. Té la facilitat de créixer molt ràpid i es converteix en un problema quan arriba a la costa i s'emmagatzema a les platges ja que es comença a descompondre, fa molta pudor i impedeix la fotosíntesis d'altres espècies d'algues fent que aquestes morin. Ja fa uns anys que a les platges del carib mexicà tenen aquest problema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada